Skip to content

Recenzie concert Rezident EX @ Folk You, Vama Veche

august 11, 2012

Ultima seară a festivalului Folk You ediţia 2012 a avut loc în seara de duminică, 5 august, în Vama Veche. Plaja din renumita staţiune a rebeliunii a fost umplută de fanii de vârste variate dedicaţi genului rock, fiind prezenţi atât tinerii cât şi cei mai în vârstă ce doreau să-i revadă pe maeştrii ce au scris o parte importantă din istoria rock-ului românesc acum mai bine de 10 ani.  Înainte de supergrupul timişorean Rezident EX (ză main event), pe scenă au urcat Viţa de Vie (concert în varianta acustică), Sarmalele Reci şi Vunk. Artiştii au oferit publicului o muzică bună, însă o mare parte a audienţei a preferat să bea o bere la nivelul nisipului, păstrând energia pentru ceea ce a urmat.

Rezident EX este un supergrup format  anul acesta din muzicieni români şi străini veniţi din toată Europa (şi nu numai), o trupă care respiră aerul şi istoria rock-ului timişorean. Experienţa anilor de muzică şi a locurilor unde trăiesc artiştii influenţează puternic trupa: Adrian Popescu (chitară, absolvent S.A.E. Paris), Christian Podratzky (bass, Berlin), Florin Cvasa (tobe, Timişoara), Tibi Göjdö (clape, Budapesta), Ovidiu Ioncu “Kempes” (voce, Brisbane-Australia), Tavi Iepan (chitară, Hamburg). Acestora li se adaugă chitaristul german Matthias Lange, pe care prietenia cu Tavi Iepan l-a convins să vină să cânte în Romania.

Era de mult trecut de miezul nopţii însă plaja din Vama Veche părea mai plină ca niciodată. Toţi oamenii se ridicaseră în picioare, chiar şi cei puţin prea turmentaţi de aburii nelipsiţi ai alcoolului. Mulţimea a început să strige repetitiv “Kempes”, numele marelui solist ex-Cargo (din anii ’88-’03), încă dinainte ca probele de sunet să înceapă. Publicul a aplaudat frenetic intrarea pe scenă a lui Kempes, după un hiat lung de 9 ani şi jumătate. Repertoriul a conţinut atât piese de pe primul album Cargo, cât şi piese compuse recent, ce au fost în totalitate pe gustul numerosului public.  Maeştrii au deschis concertul cu o veche compoziţie din perioada de început a trupei Cargo -“Buletin De Ştiri”. Cei prezenţi au mai auzit live şi binecunoscutele “Povestiri Din Gară” şi “Brigadierii”. Piesele nou compuse, “Catedrala Sufletului”,  “Iarna”“Oglinda”, “Inchis Pe Caz De Boală” şi “Roy Black Sabbath” au convins publicul în legatură cu experienţa şi talentul muzicienilor, făcându-le şi o părere despre viitorul trupei. Chitaristul Matthias s-a remarcat prin solo-ul său dinaintea piesei “Roy Black Sabbath”, dar şi prin abilitatea sa de a comunica cu publicul.

Fanii au aplaudat după fiecare piesă, iar numele solistului a răsunat cel mai probabil până în Mangalia.  Abia de la jumătatea concertului, aceştia au început să strige “Re-zi-dent!”,  făcând pe plac trupei, după cum le-a mărturisit Kempes unora dintre ei pe plajă: “Trebuie ca mulţimea să se obişnuiască să strige “Rezident!”; nu există un membru mai important decât altul”. După concert au fost auzite doar cuvinte de laudă din partea celor care s-au aflat în mulţime, iar membrii formaţiei au stat până aproape în zori pentru a semna posterele şi a face poze cu fanii.

 

În concluzie, trupa Rezident EX a demonstrat că este o viitoare forţă a rock-ului în România, iar Kempes nu a dezamăgit deloc, vocea lui sunând impresionant de bine după atâţia ani de pauză. Fanii bucureşteni îi vor putea auzi live la Arenele Romane în ziua de vineri, 21 septembrie, iar celelalte oraşe din ţară aşteaptă cu nerăbdare trupa deja mult iubită.

 

Puteţi citi un interviu recent cu Kempes, oferit pentru JR AICI.

 

Reporter: Cristian Ola

Reclame
One Comment leave one →
  1. august 14, 2012 16:18

    Deci, ca o concluzie, daca vreti, asupra a tot ce am auzit si vazut este aceasta: Tavi Iepan sa inceteze sa mai pronunte cuvantul Cargo, sa inceteze sa mearga pe acelasi drum pornit cu zeci de ani in urma, sa inceteze sa aminteasca faptul ca nustiu care piesa este din repertoriul trupei Metallium, sa rupa orice legaturi si ganduri referitoare la trupa Cargo si nu in ultimul rand, am lasat la urma pentru ca e cel mai important: SA VINA CU COMPOZITII ADEVARATE! Nu stiu, sa angajeze un compozitor, sa dea anunt pe facebook cum c-ar cauta compozitii (sunt multi tineri care au piese faine dar sunt necunoscuti) insa trupa RezidentEx trebuie sa fie ea insasi. Si cu niste compozitii care sa prinda la public, fara amintiri din alte vremuri. Ati auzit cu totii la un moment dat cand au inceput sa cante o piesa din vechiul Cargo cum unul din fata mea a exclamat: Oooo, da! asa, orgasmic. Au venit, au incantat insa gluma cu Cargo trebuie sa se opreasca aici daca vor sa mai aibe audienta pe viitor. Sa compuna 10 piese faine, nu ca aia cu Pompierul atomic (Doamne fereste! dar nu-i nicicum piesa aia si-au cantat-o si la bis) si cu cele 10 piese sa faca un alt turneu national si abia apoi trupa isi va gasi locul ei in peisajul muzicii rock de aici sau de aiurea. Nostalgiile trebuie lasate la o parte! Si trebuie sa recunoasteti voi, toti fanii lor, ca de aia ati venit la concert, ca sa-l vedeti pe Kempes in primul rand si cu speranta ca vor canta piese vechi de-a trupei Cargo. Am auzit din surse sigure ca sotia lui Kempes administreaza pagina lui si a trupei de Facebook altfel nu-mi explic cum de nu-mi raspunde Kempes la mesaje. Ok, atunci doamna, daca vrei ca aceasta trupa sa aibe succes pe mai departe trebuie sa ai mai multa viziune decat ai avut atunci cand i-ai propus lui Iepan sa reia legatura cu Ovidiu si sa faca o trupa. Este frumos ce am vazut pana aici, lumea a asteptat revenirea lui Kempes pe scena rock a Romaniei, vad ca este in largul lui si i se citeste fericirea pe chip cantand pe scena, ceea ce, in ultimile filmari ale lui alaturi de Cargo n-am mai vazut. Avea o privire pierduta si se simtea stingher. Acum este altceva si asta e un lucru bun. Insa ALTCEVA trebuie sa urmeze! Personal astept curios sa vad ce se va intampla. repet: urmarea aceluias drum va duce spre esec. Succes Kempes, succes RezidentEX, succes doamna Ioncu!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: