Skip to content

Tribute bands, c-avem și noi

Mai 29, 2012

Tot mai multe afișe care anunță concerte ale unor “tribute bands” împânzesc spațiul public al orașelor. In ultimii ani, au apărut tot mai multe astfel de grupuri care aduc omagiu unor artiști arhicunoscuți. Interpretându-le piesele și imitându-le stilul până la cel mai mic detaliu, unii artiști ajung la fel de faimoși ca și modelele lor. Astfel de cazuri apar mai rar, însă multe trupe au ieșit din anonimat în acest mod. Foarte multă lume a auzit de nume precum Quitesnake (tribut Whitesnake), Eurosmith (tribut Aerosmith), Pyromania (tribut Def Leppard), Deeply Purple (tribut Deep Purple) sau Killer Queen (tribut Queen). Deși numele menționate anterior sunt doar străine, avem și noi, românii, un număr considerabil de astfel de trupe. 

Hungry For Heaven, de exemplu, este un tribute band Ronnie James Dio. În repertoriul trupei clujene se regăsesc atât piese ce aparțin legendarului Dio, cât și piese Heaven & Hell, Black Sabbath și Rainbow.

Un alt exemplu foarte bun în acest caz este Masterpiece, prima formație tribut Metallica din România. Înafara capodoperelor consacratei trupe thrash, playlist-ul lor conține și alte compoziții precum „Simphony Of Destruction” (Megadeth).

Rămânem în zona thrash metal-ului și îi amintim aici pe cei de la Silent Scream. Grupul clujean s-a născut ca un tribut adus americanilor de la Slayer.

Continuăm cu Dusty Old Records sau, cu alte cuvinte, primul tribute band Led Zeppelin din România. Din 2009, membrii acestei trupe din Cluj-Napoca interpretează o mulțime de piese foarte cunoscute, precum “Immigrant Song” și “Whole Lotta Love”.

Bineînțeles, și AC/DC au trupă tribut în România. Hellz Ballz, formația fondată în 2010 a devenit în scurt timp foarte căutată și a concertat pe la diverse festivaluri din țară.

Symmetry este o formație din Cluj-Napoca care se autodescrie ca o trupă ce le aduce omagiu celor de la Savatage.  Băieții nu au fost influențați doar de grupul american, ci și de alte trupe cu care au cântat diverși membrii ai săi, precum Jon Oliva’s Pain, Doctor Butcher sau Circle II Circle.

Tot în sfera progressive îi găsim și pe domnii de la Speak Floyd. Începând cu anul 2010, aceștia interpretează piesele monștrilor de la Pink Floyd, făcând furori printre fanii grupului.

Desigur, acestea nu sunt toate trupele de genul din România, ci sunt doar câteva exemple. Unii au fost mai creativi în privința numelor, dar alții nu au dat atâta importanță acestui aspect, concentrându-se exclusiv pe muzică. Apariția și existența acestor grupuri nu este deloc un lucru rău. Unii artiști cărora li se aduce omagiu nu mai sunt în viață sau unele trupe s-au destrămat. Măcar așa, datorită acestor formații tribut, putem să le ascultăm muzica alături de alte persoane care ne împărtășesc gusturile și le duc dorul.

 

Autor: Maria Purcariu

Anunțuri
One Comment leave one →
  1. Cristina permalink
    Iunie 14, 2012 10:06

    Referitor la trupa tribut ACDC, nu stiu ce activitate a avut in 2012 Hellz Ballz, dar stiu ca in ultimele luni s-au remarcat cei de la The Rise Of the City King (The R.O.C.K.)
    Si cred ca o sa tot auziti de ei!

    http://www.facebook.com/TheROCK.Romania

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: