Skip to content

Festivaluri românești / Ce numai la noi găsești

mai 6, 2012

După atâta frig și ploi, iată că a venit în sfârșit mult așteptata vară. Pentru unii asta înseamnă concediu și relaxare, însă pentru alții acum se deschide sezonul festivalurilor.

În timp ce unii visează cu ochii deschiși că vor ajunge la Sweden Rock Festival (Suedia), Wacken Open Air, Rock am Ring (Germania), Sauna Open Air (Finlanda) sau Rock in Rio (Brazilia), alții se mulțumesc cu ce le oferă țara lor.  Deși festivalurile de muzică rock din România nu se compară cu cele de afară, avem și noi totuși cu ce să ne lăudăm.

Începând cu vara lui 2006, Artmania a reușit sa strângă la Sibiu o sumedenie de artiști renumiți pe plan internațional. Printre aceștia se numără HIM, Nightwish, Within Temptation, Opeth, My Dying Bride, Amorphis și Anathema. În fiecare an, oameni din toate colțurile țării au venit în frumosul oraș transilvănean pentru a-și vedea favoriții. Pe lângă muzica rock / metal care atrage un public numeros, acest festival include și alte evenimente culturale, precum expoziții de artă vizuală sau diverse ateliere.

Pentru cei care preferă să meargă pe litoral, există tradiționalul și prăfuitul Stufstock, care dăinuie din vara anului 2003. Organizat din nevoia acută de protest împotriva muzicii de proastă calitate de la noi, dar mai ales împotriva transformării unui asemenea loc pustiu și sălbatic precum Vama Veche într-o stațiune de lux, festivalul se bucură de mulți admiratori. Chiar dacă în mare parte trupele care au urcat pe scenă sunt românești (Luna Amară, Altar, Implant Pentru Refuz, etc), line-up unor ediții a conținut și formații străine (Subscribe – Ungaria sau Bloodhound Gang – SUA).

Un alt lucru cu care ne putem mândri este organizarea festivalului Peninsula / Felsziget, deși e o copie în miniatură a ceea ce este cunoscut drept Sziget Festival și are loc în Ungaria. An de an, o mulțime de persoane merg  la Târgu Mureș pentru a avea parte de câteva zile de neuitat. Pe scenele festivalului urcă tot felul de artiști, care cantă atât rock, cât și alte genuri (electronic, hip-hop, etc). Din 2003 și până în prezent, ne-au incântat nume mari precum Iggy Pop & The Stooges, Guano Apes sau Europe.

Bineînțeles, nu am uitat de FânFest (din 2004 la Roșia Montană), B’estfest (în București – i-a adus pe Alice Cooper, Manowar, etc), Samfest Rock (în Satu Mare – au venit Bonfire, Pain, etc ) sau de proaspăt apărutul Rock The City (care i-a adus printre mulți alții, pe Whitesnake și Judas Priest în capitală). Mai sunt însă și altele – multe altele. Partea tristă e că la noi apar și dispar festivaluri care sunau promițător, precum Sonisphere, care a avut loc la București în 2010 și nu s-a mai întors în 2011. În plus, în țara aceasta greu găsești un festival care să adune trupe ce aparțin unui singur gen muzical. Oricum, în ultima vreme au apărut unele îmbunătățiri care, să sperăm, vor face ca România să fie remarcată pe acest plan în întreaga lume.

Fstivalul OST:

Autor: Maria Purcariu

Reclame
2 comentarii leave one →
  1. mai 6, 2012 10:48

    cand au cantat Bloodhound Gang la Stufstock? si nu spune 2007 pentru ca daca te-ai fi documentat aflai ca nu au mai participat atunci

  2. Maria P. permalink
    mai 6, 2012 11:20

    „line-up unor ediții a conținut și formații străine” – nu am zis ca au si cantat. Daca as fi zis ca au facut nu stiu ce show si nu era adevarat, atunci iti dadeam dreptate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: