Skip to content

Dark Bombastic Evening 3

august 29, 2011

Cea mai reusita editie de pana acum, Dark Bombastic  Evening 3 a avut parte de un public numeros, o locatie superba, Cetatea Alba-Iulia  si trupe care si-au intrat foarte repede in rolul de a insufleti atmosfera. Cu alte cuvinte toate elementele festivalului au fost atent elaborate pentru a contribui fastuos la un show unic.

 

Prima zi de festival,  mai putina strategica din punct de vedere al intrarii trupelor pe scena, ne-a dezvaluit prestatii ireprosabile; astfel incat voi preciza doar ca micul inconvenient a scazut entuziasmul publicului, ce ar fi preferat sa vada Vulture Industries si Draconian incheind seara si nu Year Of No Light, care au trimis aproximativ jumatate din multime acasa cu ideea lor interesanta, dar mai putin inspirata de a improviza coloana sonora a unui film nemtesc cu vampiri (Vampyr, 1932). Locul lor in program era cu siguranta mai potrivit la inceputul serii, alaturi de Les Discrets, o trupa melodica, cuminte, care a fost primita calduros, dar a si primit la randul ei o mare parte din persoanele care au sosit la festival in timpul concertului lor. Urmati intr-un contrast puternic de Vulture Industries, Les Discrets au ramas pe parcursul ambelor seri la festival, in randul publicului. Dupa cum spuneam, Vulture Industries, spectaculosi si energici, au adus repede participantii la festival in aproprierea scenei si le-au deschis apetitul de metal cu un show dinamic, putin sado, putin maso, dar in definitiv nu ne doream altceva de la ei, asa ca au raspuns intru totul, cu mult tact, mai multor gusturi deodata.

Draconian, mult asteptatii suedezi, ne-au condus cuprinsi de fiorul metal intre visarea melancolica si realitatea gothica prin intermediul legamantului tacit dintre vocea armonioasa a Lisei Johansson si tonalitatea doom a lui Andres Jacobsson. Chiar daca nu au fost in acelasi ton cu Draconian, DorDeDuh, s-au prezentat in forma maxima, interpretand piese de pe noul album, ca dovada au fost bine primiti de public, desi la final au refuzat “bis”-ul cerut de multime, din respect pentru trupele ce urmau. Alcest au vrut sa ne mentina opinia ca francezii sunt profesionisti si pasnici, chiar si atunci cand vine vorba de metal. Sonorizarea nu a fost in totalitate de partea lor, dar totusi au reusit un show adevarat, antrenant si captivant in acelasi timp, datorita vocii feerice a solistului.

Si tocmai atunci cand toti asteptam mai mult de la prima seara de festival au urmat cei de la Year Of No Light, dupa lungi aranjari si acordari de intrumente. Nu pot afirma ca muzica lor nu era potrivita pentru spectacol sau pentru momentul final, dar mai mult ca sigur nici filmul nu i-a avantajat, nici ordinea in program; astfel au parcurs pasaje monotone care au imprastiat multimea fie in zona de campare, fie la mesele amenajate in fata scenei, fie la bar, la somn sau alte activitati. Fara nici o intentie de a le pata prestigiul spun ca in fata scenei au ramas maxim 50 de oameni pe care nu-i judec absolut deloc pentru ca au sperat pana la ultimul acord ca ceea ce se dorea foarte interesant, chiar va deveni la un moment dat asa. A fost de altfel si singura trupa la care nu s-a insistat pentru bis…

Si ca sa se continue frumos surpriza, am ramas si fara foc de tabara – a existat, incontestabil, un foc, dar nu asa cum ni-l imaginam majoritatea, ci in mainile unei domnisoare, pregatit de jonglerii, prea putin spectaculoase, dar care au atras lumea si after party-ul a continuat pana tarziu.

 

A doua seara de spectacol: geniala; si nu neaparat pentru ca a fost deschisa de o trupa romaneasca (care ar fi trebuit sa concerteze si la editia trecuta), ci pentru ca totul s-a legat perfect: sunetul, ordinea trupelor, a pieselor, publicul mai putin dar mai degajat, format si din membrii trupelor din seara precedenta, pe scurt tot. 😀

Sunset In The 12th House s-au descurcat remarcabil in a intretine publicul de la inceput cu o prezenta si o muzicalitate placuta. Loell Duinn ne-au fermecat cu piese precum Green Fairy si Carpatica, dar si cu modul de a transmite prin vocea cuceritoare a solistei. Hexvessel au urmat afisand acelasi profesionalism cu care deja ne obisnuisem in cadrul acestei editii si au surprins publicul prin imbinarea superba de instrumente si voci, atmosfera misterioasa creata de ei fiind perfect compatibila cu cetatea medievala care sorbea in tacere fiecare acord.

Roma Amor au inceput sa cante odata cu lasarea asfintitului, ceea ce a adus un plus de farmec pieselor neo cabaret’n’folk. Pe departe momentele cele mai destinse si amuzante s-au remarcat prin comentariile solistei si piesa Mother Fist. Foarte spiritual s-a aratat si vocalul trupei Rome, Jerome, glumind pe seama micilor probleme de sunet sau chiar a colegilor sai. Incantat de atitudinea publicului atat de diversificat (din punct de vedere al gusturilor muzicale, dar si al nationalitatii) Rome au avut o prestatie impecabila si au revenit pe scena dupa ultima piesa, la cererea publicului interpretand inca doua piese.

Fascinant, asa se poate descrie momentul de final realizat de grecii mascati ce ne-au povestit Dirty Granny Tales in cadrul materialului muzical-teatral Jealous. Au adus publicul in extaz cu prezenta scenica, multimea inghesuindu-se curioasa in fata scenei pentru a nu pierde nici un moment din spectacol. Parerile impartite cum ca fara teatru muzica lor nu ar fi avut asemenea succes, si invers, au culminat cu o concluzie generala: totul s-a omogenizat sumbru-incantator asa incat grecii ne-au tinut vrajiti, cu ochii larg deschisi si toate simturile in priza. Le multumim si ii mai asteptam pe plaiurile noastre!

 

Felicitari si organizatorilor si le dorim sa fie cel putin la fel de determinati si inspirati in cadrul editiilor viitoare pe care le asteptam nerabdatori!

 

ZIUA 1
Les Discrets:
http://www.darkbombasticevening.com/site/les-discrets
Vulture Industries:
http://www.darkbombasticevening.com/site/vulture-industries
Draconian:
http://www.darkbombasticevening.com/site/draconian
Dordeduh:
http://www.darkbombasticevening.com/site/dordeduh
Alcest:
http://www.darkbombasticevening.com/site/alcest
Year of no Light:
http://www.darkbombasticevening.com/site/year-of-no-light

ZIUA  2
Sunset in the 12th House:
http://www.darkbombasticevening.com/site/sunset-in-the-12th-house
Loell Duinn:
http://www.darkbombasticevening.com/site/loell-duinn
Hexvessel:
http://www.darkbombasticevening.com/site/hexvessel
Roma Amor:
http://www.darkbombasticevening.com/site/roma-amor
Rome:
http://www.darkbombasticevening.com/site/rome
Dirty Granny Tales:
http://www.darkbombasticevening.com/site/dirty-granny-tales-2

 

Autor: Dana Moroșanu

 

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: