Skip to content

DBE 3… o noua legenda

August 2, 2011

DonisArt revine cu o noua legenda din seria celor incepute cu multe luni in urma, din zona si imprejurimile locatiei unde va fi desfasurat festivalul DBE 3, in al treile week-end din luna august…

Blestemul uriasei din munti

Unul dintre cele mai raspandite mituri in Muntii Apuseni este cel al uriasilor. Se spune din batrani ca Decebal a fost de acord sa-i lase sa traiasca in Apuseni, linistiti, conditia fiind ca acestia sa-i pazeasca comorile. Mitul uriasilor parea ingropat o data cu batranii care dispareau de pe aceasta lume unul dupa celalalt. El a reinviat in urma unei intamplari petrecute in zona satului hunedorean Ardeu, cu vreo 30 de ani in urma.

O seara de vara a anului 1974. La cariera de calcar de langa Ardeu, toata lumea-si terminase treaba, mai putin doi barbati vigurosi care continuau sa sape la 100 de metri distanta de cariera efectiva, pe coasta dealului pe care este asezata si acum ruina unei cetatui dacice.

Unul dintre ei, Aurel Florea (n. 1933): „Am tot dat cu crampu’ (tarnacopul – n.r.) pina cand am ajuns la aproape un metru adancime. Apoi am dat sa mai scoatem pamantul cu lopetile. Ne-am vazut de treaba linistiti cind am dat de ceva tare
cu lopata. Am crezut c-o fi o oala cu grau de pe vreme dacilor, ori cu bani, ca s-or mai gasit atatea oale si cioburi pe Dealul Cetatuii. Apoi am curatat pamantul cu grija. N-o mai trecut mult si, in loc sa scoatem la suprafata oala, am vazut ca era vorba de un craniu de om mare rau de tot, cat un bostan sanatos. Ne-am speriat rau de tot si l-am ingropat la loc, dupa care am sapat groapa mai incolo, la doi metri.”

Aurel Florea si colegul sau s-au speriat pentru ca, in copilarie, au auzit de blestemul uriasilor ce va cadea asupra celor care nu le vor lasa copilul mort sa se odihneasca in pace: „Sa nu mai aiba hodina in trup si liniste in suflet, cum n-or mai avut cat or trait mama, tata si fratii copilului de uriasi, dupa ce al mai mic dintre ei o murit otravit de oameni.”

Batranii din Ardeu spun ca familia de uriasi din muntii de langa Ardeu a fost insarcinata de Decebal sa pazeasca un plug de aur in marime naturala, la care erau legati doi boi, tot din aur, si tot din marime naturala, piese la care capetenia dacilor tinea tare mult si pe care le-a ascuns intr-o pestera, a carei intrare a fost apoi zidita.

Povestea fiind transmisa din tata-n fiu, nescrisa insa niciodata, nu se mai pastreaza astazi prea multe amanunte legate de perioada istorica a intimplarii, ci doar de cateva fapte.

Mosnegii spun ca, afland de comoara de sute de kilograme de aur, un grup de flacai ce doreau sa devina bogati peste noapte s-au incumetat in munti. Si-au luat cu ei sabii, coase, furci si tarnacoape, plus trei carute trase de boi, ca sa aiba cu ce-si cara inapoi prada. Pestera era pazita, cu randul,de tatal si fiul cel mare din familiauriasilor.
In ziua in care grupul de pradatori a ajuns in aproape de pestera, de paza era fiul cel mare al uriasilor. Cu mancare la el, parintii l-au trimis pe cel mai mic. Acesta a uitat insa sa ia cu el si cele trei paini de care fratele sau avea nevoie ca sa se sature.
Infometat, flacaul urias i-ar fi spus celui mic: Ramai tu aici ca
eu ajung mai repede acasa si vin cu paine destula ca sa mancam amindoi. Ceata de pradatori a ajuns la gura zidita a pesterii exact in intervalul in care mezinul familiei de uriasi era singur. Acesta nu stia de ce si de cine trebuie pazita intrarea in pestera.

I-a vazut pe omuleti agitandu-se cu furcile si sabiile in preajma lui si a crezut ca sunt, de fapt, niste jucarii. Distrat la culme, mezinul nu a observat cum, mai incolo, o alta parte din ceata a taiat un bou, a indesat in el otrava, dupa care l-a intins in fata lui. Infometat, micul urias n-a stat pe ginduri si s-a infruptat din mincarea otravita de oameni.

Mezinul familiei de uriasi a murit la scurt timp. Pradatorii au apucat sa sparga o parte din zidul care acoperea intrarea in pestera, dar dupa ce au intrat, tavanul s-a prabusit peste ei. Toti au murit. Carutele cu boi au ramas afara. Cind s-a intors flacaul urias, a ramas mut de durere. A alergat insa pana acasa si i-a spus mamei sale ce s-a intimplat cu mezinul.

Uriasa n-a crezut pana cind nu a ajuns la locul cu pricina. A vazut ca cei care i-au omorit copilul au fost inghititi de pamant, insa, inebunita de durere, a inceput sa rascoleasca pamantul.

Batranii din Ardeu povestesc ca asa au apaut dealurile isfirtecatei din zona si asa a fost scos la lumina calcarul de calitate pe care, de veacuri l-au folosit apoi pentru a face var, indeletnicirea lor de baza, pina in urmacu 20 de ani.

Tot asa a aparut si blesemul pe care l-ar fi rostit atunci strigand mama uriasilor, blestem de care s-a temut si Aurel Florea cand a gasit si a ingropat la loc craniul copilului de urias.

Ultima data cind oamenii asezati in apropiere s-au intilnit cu uriasii ar fi fost cu aproape 200 de ani in urma, povesteste AurelFlorea.

„Bunica sotiei mele, spunea ca, mama ei, cand era copil, a mers cu parintii la arat sus, pe o culme, aproape de locul in care se spune c-ar fi murit copilul de urias. Deodata a venit un urias, i-a luat pe toti in brate, cu tot cu plug si cu boi, si i-a dus inapoi pe vale fara sa le faca insa nimic rau. Le-o zis numa’ atit: Voi sunteti viermii pamantului. Rascoliti pamintul in alta parte, nu aici!”

Alaturi de valve, alte fiinte supranaturale in care inca mai cred batrinii din comunitatile miniere ale Apusenilor, uriasii sint personaje cu puteri supranaturale raspandite in credinta populara a zonei.

Etnologul Marcel Laptes explica aparitia si conservarea mitului uriasilor: „Acesti uriasi nu erau personaje malefice. Ei ii pedepseau pe oameni daca acestia nu respectau un anumit regim de viata si erau proprietari ai comorilor naturii, pe care, desigur si le pazeau singuri. La comunitatile izolate, cum sint cele din Apuseni, oamenii traiesc intr-un mediu al misterului si al supranaturalului. Apropierea fata de natura a oamenilor de aici ii face mai usor sa creada in astfel de forte. Oamenii din aceste sate au un cu totul alt mod de a percepe mediul inconjurator. Pentru ei, absolut orice are viata si fiecare element are rolul sau bine stabilit in Univers, de la ultimul fir de iarba, pina la stelele de pe cer.”

Ce parere aveti despre acesti uriasi?

In Sala Proiectiilor din complexul extraterestru desub Bucegi, s-au gasit mese, scaune, facute ca pentru niste uriasi.

In Romania, exista nenumarate marturii despre o civilizatie a uriasilor. Practic, fiecare zona a tarii are povesti despre eroi de staturi formidabile, novaci, cum li se spune in unele locuri. Dar nu numai legendele noastre vorbesc despre acestia.

Sursa: http://www.dirobenelu.com/t1174-legende-romanesti

Anunțuri
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: