Skip to content

CLAUDIO MINOTTI – LITURGY OF WAR

iulie 10, 2011

Mereu am fost de parere ca Heavy Metal-ul este mai pretentios decat oricare alt gen, Nu are nimic relativ si ori iese bine, ori nu iese deloc. Fundatia ar fi un vocal “inspirat” – un – urmat in plan secund de elementele tehnice specifice, structura definitorie, si energia caracteristica… toate acestea fara a suna a… “déjà vu”.

Un nou proiect pan-cultural mi-a atras atentia relativ recent. Desi este o trupa virtuala, colaborarea celor 4 muzicieni implicati a avut o finalizare
concreta, acestia reusind sa lanseze un album intreg, intitulat “Liturgy Of War” la data de 31 ianuarie 2011.

Astfel chitaristului/bassistului italian Claudio Minotti (ce mai are la activ inca 2 albume “Passage To Dawn” din anul 2008 si “Tales From The Abyss” din 2009) i s-au alaturat Cosmin Aionita la voce (9,7 Richter, ex –HB, Black Magic, Purity), tobarul argentinian Enrique :Kike” Paglia (Medium,Odoghan), si canadianul William Sweetling la clape.

“Liturgy Of War” prinde inca de la prima ascultare prin compozitiile Heavy Metal clasice, melodicitatea pieselor, abilitatile si stilul interpretativ al vocalului, instrumentatia “baroca”, conceptia lirica, influentele muzicale variate si temele pline de atitudine.
“Prologue To War” face introducerea, cu clapa atmosferica si percutie specifica unui scurt “imn” metal. “Promised Land”, tema ce porneste in forta, aduce formule neoclasice, riff-uri melodice, un vocal armonios, cantabil, un solo ce acopera variate tehnici, si un scurt joc ritmic spre finalul melodiei. Urmeaza “Castaway” cu un scurt intro aproape “vizual” ce plaseaza ascultatorul intr-un cadru exact, impune o schimbare de ritm fata de piesa anterioara. Extrem de melodioasa, se remarca si tematica lirica cu progresie a povestii, starea si atmosfera bine conturata de intonatia si interpretarea solistului. Albumul ne aduce “Into The Wild”, cea de-a patra melodie, cu un pasaj de deschidere la fel de expresiv. Ritmul si structura piesei mi-au amintit de Walter Giardino si “Rata Blanca’ – fundatie neoclasica, solistici tehnice, si o linie melodica memorabila. “Ziqqurat” este o instrumentala inspirata, a carei tema centrala este bazata pe armonii majore, culminand cu un solo ce “se abate” prin subtile inserari armionice minore. “Liturgy Of War” dicteaza o noua schimbare a tempo-ului, iar alaturi de ritm, dimensiunea data de clapa, versurile si intonarea solemna contribuie la conturarea atmosferei “martiale”. Inspirat dupa jocul ,”Slave Zero”, “Tower Of Doom” este intr-adevar o tema demna de coloana sonora pentru film sau joc video; se remarca prin monologul de deschidere scris de Claudio Minotti si narat de catre Danny Peel, ritmul sacadat insa foarte… “controlat”, clapa cu o tenta ceva mai progresiva, si de inflexiunile vocalice ce se incadreaza pe tonul si atmosfera melodiei. “I Am everything” readuce riffuri clasice, un subtil joc ritmic, solo principal virtuos si solistici cu amprenta folk metal, modulate, si un vocal la fel de dificil, bine executat si modelat pe tema. Ultima piesa contureaza o atmosfera destul de radicala. “Epilogue” , din perspectiva titlului poate capata nuante dezolante, “post-belice”, sau din contra gratie finalului si armoniei majore poate fi ceva mai optimist.

Photobucket

Inregistrat in Canada, Argentina si Romania, CD-ul “Liturgy Of War” a fost masterizat in Argentina de catre Enrique Paglia, care a realizat si coperta albumului alaturi de Terry Stoffel.

Pe un ton obiectiv, cateva dintre atributele albumului ar fi melodicitatea indiscutabila, tehnica si energia transmisa. O colaborare multiculturala inspirata, cu un rezultat ce trebuie sa atentia media si a fanilor.

Nota: 9
Piese preferate: “Into the Wild”, “Castaway”, “Promissed Land”, “I Am Everything”
Data aparitiei: 31 ianuarie 2011
Componenta:

Claudio Minotti – chitara lead/chitara ritmica/bass
Cosmin Aionita – voce
Enrique Paglia – tobe
William Sweetling – clape/sintetizator

Cristina SOCACIU

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: