Skip to content

Salată mexicană a la Cluj!

Iunie 6, 2011

Renumitul trio mexican Disgorge a poposit, în seara zilei de 23 Mai 2011, pe meleaguri clujene. Venirea acestora fiind o premieră, concertul a fost îndelung aşteptat de către publicul ascultător de sonorităţi grindcore, aromatizate cu esenţe de brutal death old school.

Mulţumită celor de la Hatework şi de la Asociaţia Culturală „Manifest”, metaliştii clujeni (cam puţini dintre ei, ce-i drept) au avut parte de o nouă seară de neuitat, în care alte 4 trupe etalon în ale metalului extrem au poposit pe scena Irish & Music Pub-ului.

În jurul orei 19:45, clujenii de la Malpraxis au descins pe scena Pub-ului în ceea ce avea să fie concertul de lansare al primului lor material discografic – EP-ul „Forensickness”. Binecunoscuţi în rândul publicului clujean fie pentru apariţiile lor în alte trupe de metal extrem din Cluj-Napoca, cum ar fi Necrovile sau Skullp, fie pur şi simplu pentru ataşamentul lor faţă de scena de metal extrem clujeană, cei 4 Malpraxişi, adică Cristi Aionese (voce), Vali Nantu (chitară), Ionuţ Burcuşel (chitară bas) şi Florin Gheorghiţă (tobe) au oferit o prestaţie extraordinar(ă) de energică şi de antrenantă în cele aproximativ 30 de minute pe care le-au avut la dispoziţie pentru a-şi prezenta materialul discografic, care cuprinde 4 piese: „Black Dahlia”, „Necrophagist”, Sickness Unleashed” şi „Hell’s Disciple”. Influenţele masive de Dying Fetus, Suffocation, Skinless, Decapitated sau Disawowed, după cum chiar membri trupei au declarat-o, se resimt nu numai în ceea ce priveşte latura muzicală, dar şi în ceea ce priveşte mesajul pe care Cristi îl transmite prin versurile pieselor. În seara cu pricina, Malpraxis au interpretat 6 piese, deşi EP-ul lansat numără doar 4, semn că, în cei aproape 2 ani scurşi de la înfiinţare, membrii Malpraxis au dovedit seriozitate şi consecvenţă în ceea ce priveşte compunerea de noi şi noi piese. Este o trupă promiţătoare, de care se va mai auzi cu siguranţă mult timp!

Pentru mai multe detalii privind activitatea trupei Malpraxis, vă invit să accesaţi http://www.myspace.com/malpraxisro

În jurul orei 20:15, clujenii de la Malpraxis au părăsit scena Pub-ului, lăsând loc celora care, personal, aveau să fiu trupa vedetă a serii. De doi ani de zile aşteptam să îi revăd pe cei de la Sacramental Blood. Acum 2 ani, pe data de 14 Noiembrie 2009, Necrogore Promotion au asigurat o seară de neuitat clujenilor, alături de trupele Corpsefucking Art (It), Sacramental Blood (Srb), Disdained (Srb), dar și alături de trupele românești Necrovile, Loudrage, Cryptal și Horrify, în Roland Garros-ul devenit, de puțină vreme, o dulce amintire.

Revenind la seara zilei de 23 Mai, sârbii aveau să se prezinte într-o formă de zile mari. Stilul abordat de ei tinde să devină un adevărat trend în rândul trupelor tinere (deşi s-au înfiinţat în anul 2002, line-up-ul iniţial a suferit numeroase modificări, astfel încât cvartetul la care s-a ajuns acum este mult întinerit faţă de trio-ul iniţial). Thrash-death metal-ul old school interpretat de sârbi este, însă, unul cât se poate de fidel faţă de ceea ce a însemnat Kreator-ul i Terrorizer-ul anilor de început, fapt dovedit şi prin cele două piese prelu(cr)ate de la aceste trupe. Sună într-atât de apropiat faţă de sonorităţile optzeciste, încât îmi este greu să le găsesc o comparaţie apropiată cu ei printre trupele actuale. Belgrădenii au venit la Cluj-Napoca puşi pe fapte măreţe, Srdjan Todorovic (voce şi chitară), Milan Dobrosavljevic (chitară) şi Ivan Petrović (tobe) fiind încântaţi de reîntâlnirea cu publicul clujean. În cele aproximativ 45 de minute puse la dispoziţie, sârbii ne-au oferit 8 piese de pe cele (doar) două materiale discografice editate până în prezent, între care aş aminti piesele „Sorrow”, „Chaos Trinity” sau „Vortex Of Debauchery”.

Pentru mai multe detalii privind actiivtatea trupei Sacramental Blood, vă invit să accesaţi http://www.myspace.com/sacramentalblood

În jurul orei 21:00 (mult prea devreme!), sârbii au lăsat locul pe scenă italienilor. Mai precis, italienilor de la Natron, trupă exponenţială pe felia death metal, cu rădăcini şi influenţe puternice şi extrem de diversificate, geografic şi stilistic, venind dinspre tărâmuri elveţiene (Coroner), suedeze (Entombed), britanice (Napalm Death) sau nord-americane (Voivod, Suffocation, Terrorizer sau Slayer), cei care, pe bună dreptate, se autointitulează „The Italian Godfathers Of Death” şi care reuşesc, în sfârşit, să şi ajungă în Cluj-Napoca, după ce au mai pus Clujul pe itinerariul unui turneu precedent, dar nu s-a mai nimerit să ajungă. Dar, cum niciodată nu e prea târziu, Diego Fanelli (voce), Domenico Mele (chitară), Lorenzo „Funj” Signorile (chitară bas) şi Max Mazorcca (tobe) au pus pe hartă Clujul între Bucureşti şi Timişoara, conştienţi fiind de faptul că, la Cluj, publicul îi va aştepta cu nerăbdare. Cu un Diego având resurse inepuizabile de energie pe scenă, italienilor nu le-a trebuit mult timp până să-şi facă mesajul bine primit şi auzit în „mulțime”. Au început acest lucru prin „Dead Beat”, continuându-l, într-o ordine nu întâmplător aleasă, cu „Heads Are Rolling”, „Rot Among Us”, „Backyard Graveyard”, „Tuning”, „Flatline” sau „House Of Festering”, totalizând 9 piese de un dinamism extraordinar, luate de pe toate cele 6 materiale discografice full-length editate de trupă pe parcursul celor aproape 19 ani de activitate. Publicul, deşi mult prea redus faţă de dimensiunea reală a evenimentului, a devenit din ce în ce mai receptiv şi mai energic şi el, însă doar spre finalul concertului.

Pentru mai multe detalii privind activitatea trupei Natron, vă invit să accesaţi http://www.natron.it/ şi http://www.myspace.com/natronband

Sleiţi de energie, italienii au parăsit scena în jurul orei 22:00, lăsându-i aşteptaţi (ce bine că nu prea mult timp) pe headlinerii de la Disgorge. Mexicanii de la Disgorge, mai exact, nu cei purtând acelaşi nume din Statele Unite ale Americii, nici cei din Argentina, Australia, Germania, Olanda, Norvegia sau Suedia. Sunt acei Disgorge care constituie o prezenă exotică, dar binecunoscută ascultătorilor de sonorităţi grindcore sau adepţilor brutal death-metalului optzecist. O prezenţă exotică nu numai datorită ţării de provenienţă, ci şi datorită formulei adoptate, atipică pentru orice fel de trupă – aceea de trio, compus din Edgar Garcia (chitară şi voce), Hector (chitară bas şi voce) şi Willy (tobe). Reticenţi şi distani în relaia cu publicul prezent, mexicanii şi-au văzut liniştiţi de treabă i au prestat brutalităţţi de toată frumuseţea, un adevărat periplu bine închegat printre cele 4 materiale full-length, 5 demou-ri i 4 split CD-uri editate până în prezent. Nu au omis din playlist-ul lor piese cum ar fi „Faecalized”, Jaundice Of Hookworm”, “Scid”, “Nechorolocaust”, “Goremassacre Perversity” sau “Pest.Blood.Metal”, spre deliciul celor nu mai mult de 50 de fani prezenţi. Un concert de aproximativ o oră, în care mexicanii au dat tot ceea ce aveau mai bun. În jurul orei 23:15, concertul final al serii a luat sfârit, rămânând o amintire neuitat celora care l-au onorat cu prezenţa.

Pentru mai multe detalii privind activitatea trupei Disgorge (Mexic), vă invit să accesaţi http://www.disgorge-mex.com, http://www.repulserecords.com/disgorge/   si http://www.myspace.com/disgorginglegion

Mulţumiri Hatework şi Asociaţiei Culturale “Manifest” pentru încă o seară de neuitat oferită publicului clujean!

Tudor BOLGAR  (Text & Foto)

Anunțuri
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: